Pandemin har fått svenskarna att buffertspara mer

Den globala ekonomin har skakats om rejält på sistone och många människor och branscher har drabbats hårt. I oroliga tider är det extra viktigt med en buffert. Trots detta har drygt var femte svensk endast en månadslön eller mindre sparad för oförutsedda utgifter. Den pågående krisen har fått nästan varannan person att vilja spara mer för oförutsedda utgifter. Och detta gäller främst unga mellan 18–29 år. Det visar Bluesteps senaste undersökning. 

Ett sparande kan fungera som en krockkudde vid oväntade utgifter eller minskad inkomst. En undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Bluestep Bank visar dock att 18 procent av svenskarna endast har en månadslön eller mindre sparat för oförutsedda utgifter. Och nio procent har mindre än en månadslön i buffert.

Däremot är det fler svenskar som uppger att de har mer än fyra månadslöner i besparingar jämfört med när samma fråga ställdes 2019. Sparandet kan dessutom komma att öka ännu mer. Faktum är nämligen att coronakrisen har fått fler svenskar att bli måna om att spara för oförutsedda utgifter. Närmare varannan person uppger detta.

– Det är otroligt viktigt att ha en buffert som kan finansiera oförutsedda händelser eller dryga ut kassan under tuffare tider. Som till exempel vid inkomstminskningar, vilket många tyvärr har fått uppleva nu i samband med coronakrisen. En bra tumregel är att ha minst tre månadslöner på ett sparkonto för oförutsedda händelser. Och se till att lägga sparpengarna på ett konto med ränta, så att de dessutom kan växa till sig under tiden, säger Sarmad Jawady, Bolånechef på Bluestep Bank.

Unga blivit mer måna om att spara

Undersökningen visar att det framförallt är de unga som under coronakrisen blivit mer måna om att spara för oförutsedda utgifter. Så många som 58 procent i åldrarna 18–29 år uppger nämligen detta. De äldre i åldrarna 65–79 år verkar dock inte lika oroade, i åldersgruppen är motsvarande siffra endast 35 procent.

– Att den yngre generationen blivit mer mån om att spara inför oförutsedda utgifter är positivt och visar på en ansvarsfullhet. Att stoppa undan lite extra varje månad är klokt för att kunna bygga upp en ekonomisk motståndskraft. Du vet aldrig när du behöver lite extra stöd. Oavsett om det handlar om utebliven inkomst eller en trasig tvättmaskin, avslutar Sarmad Jawady.

För mer information, vänligen kontakta:

Sarmad Jawady, bolånechef, Bluestep Bank

Tel: +46 8 501 004 00

E-post: sarmad.jawady@bluestep.se

Louise Lundberg, PR-konsult, Agency

Tel: + 46 709 15 25 97

E-post: louise@agency.se

Om undersökningen
Bluestep-rapporten 2020: Svenskarna om jobbet, boendet och pengarna är gjord av Bluestep Bank, undersökningen är genomförd av Kantar Sifo i juni 2020 och är riksrepresentativ och statistiskt säkerställd på länsnivå. Totalt har 2 515 personer i Sverige mellan 18–79 år deltagit i undersökningen.

Om Bluestep Bank

Bluestep är en marknadsledande och lösningsorienterad bank med kunder i Sverige, Norge och Finland. Sedan starten 2005 har vi skapat en tryggare ekonomi för tusentals låntagare och sparare. Vi vill vara förstahandsvalet för de människor som av olika anledningar inte kan få lån hos sin befintliga bank. Vi lägger stor vikt vid personliga lösningar och vår vision är att ge våra kunder en stabil ekonomisk situation – oavsett bakgrund och ursprung. Bluestep Bank AB (publ) är ett bankaktiebolag som står under Finansinspektionens tillsyn. Mer information om Bluestep och bolagsstyrningen finns på vår koncerns webbplats.

Bilaga

Hur stort sparande har du för oförutsedda utgifter?

Total 2020 Total 2019
Mindre än en månadslön 9 % 14 %
Ungefär en månadslön 9 % 12 %
Ungefär två månadslöner 15 % 13 %
Ungefär tre månadslöner 7 % 9 %
Ungefär fyra månadslöner 8 % 5 %
Mer än fyra månadslöner 45 % 39 %
Jag har inga besparingar 3 % 5 %
Vet ej 3 % 3 %

Har coronakrisen fått dig att bli mer mån om att spara för oförutsedda utgifter?

Total 18–29 år 30–49 år 50–64 år 65–79 år
Ja, absolut 9 % 18 % 7 % 8 % 7 %
Ja, till viss del 39 % 40 % 45 % 37 % 28 %
Nej, inte alls 49 % 36 % 47 % 51 % 63 %
Vet ej 2 % 6 % 1 % 3 % 2 %

Published 2021-03-02 08:01

Files

Name Files
Pandemin har fått svenskarna att buffertspara mer